FM97.5 / LIVE

ბატის ჩაშუშული – უძველესი მესხური საახალწლო კერძი [Video]

მთავარისიახლე, საზოგადოება, SK TV, ხმა სოფლიდან–რადიო 26.12.2017
ერთ–ერთი კერძი, რომელიც მესხეთის სოფლებში, ახალ წელს აუცილებლად მზადდებოდა, ბატის ჩაშუშულია – ბატის გამხმარი ხორცისგან მომზადებული ხინკალი. ძველი ტრადიცია, სპეციალურად "სამხრეთის კარიბჭესთვის", სოფელ ხიზაბავრაში, მექოშვილებმა გააცოცხლეს.



ბატის ჩაშუშული ბატის გამხმარი ხორცისგან მზადდება. როგორც დიასახლისი გვიხსნის, ბატს, ნოემბერში, პირველივე ყინვის შემდეგ კლავდნენ. გასულ წლებში, თითო ოჯახი, 10–15 ბატს კლავდა, ბუმბულს აცლიდა და ბალიშების შესაკერად იყენებდა, გასუფთავებულ ფრინველს კი ჯერ ერთი კვირის განმავლობაში მარილიან წყალში ალბობდა, შემდეგ თბილ წყალში რეცხავდა და გარეთ, გასახმობად კიდებდა. ახლა ბატს ერთეულები კლავენ და ისიც, მხოლოდ რამდენიმეს.

როგორც კი გამოშიგნული და გასუფთავებული ბატი კარგად გახმება, მისი ხორცი უკვე მზადაა სხვადასხვა საჭმელში გამოსაყენებლად. ერთ–ერთი, ყველაზე გავრცელებული კერძი, ბატის ჩაშუშული ხინკალია, რომელსაც ახალ წელს, ახლაც ამზადებენ.

ბატის ჩაშუშული – უძველესი მესხური საახალწლო კერძი [Video]

ბატის ჩაშუშულის მოსამზადებლად საჭიროა:

► ბატის გამხმარი ხორცი;
► ფქვილი;
► მარილი;
► წყალი;
► წმინდა ერბო;
► ბატის ძვლები;
► ხახვი.

ცომი იზილება ცივი წყლით, უნდა დაემატოს ცოტაოდენი მარილი. მოზელის შემდეგ, ცომს გუნდებად ამზადებენ და დაახლოებით ნახევარ საათს ტოვებენ იმისათვის, რომ დაისვენოს და დარბილდეს.

ვიდრე ცომი დაისვენებს, ხინკლის შიგთავსი მზადდება, – გამხმარ ხორცს ჭრიან კუბიკებად. შემდეგ ცომს იქამდე შლიან, ვიდრე თხელი ფენა არ გახდება, კუბიკებად ჭრიან და მასში ხორცს ალაგებენ. კუბიკებად დაჭრილ ცომს პირები ისე უნდა შეუკრათ, რომ სივრცე დარჩეს მასში წყლის შესასვლელად,

გამზადებული ხინკალი ცხელ წყალში იხარშება. მოხარშვის დროს გემოვნებისთვის ამატებენ ერბოს (შინაური დამდნარი კარაქი), მარილს და პილპილს. ზოგი ჭურჭელში ხორცისგან გასუფთავებულ ძვლებსაც აწყობს.

უკვე მოხარშულ ხინკალს ზემოდან ასხამენ ერბოში მოშუშულ ხახვს და ისე მიირთმევენ.

ბატის ჩაშუშული – უძველესი მესხური საახალწლო კერძი [Video]


[თინათინ ზაზაძე, გიორგი ლონდარიძე, ასპინძა]


19.04.2019 წარჩინებული მოსწავლეები მთავრობის სხდომაზე დასწრებას შეძლებენ - პრემიერი

18.04.2019 მოსწავლეების თვალით დანახული პრობლემები – კონფერენცია ახალციხეში

17.04.2019 აზავრეთის სკოლის მოსწავლეებმა სწავლა განაახლეს

16.04.2019 მე-12 კლასის მოსწავლეებისთვის თავისუფალი დასწრება გაუქმდა

22.04.2014 ჯილეხისა და თურქულის ვაქცინაცია დაიწყო

08.04.2014 ასპინძის საავადმყოფოს ექიმებმა შპს „ადითს“ სასამართლო მოუგეს

05.04.2014 რა იცვლება სასწრაფო სამედიცინო დახმარებაში?

21.03.2014 საქართველოში ჰოსპიტალური საწოლების რაოდენობამ იკლო

21.04.2019 26 აპრილამდე საქართველოში უმეტესად ნალექიანი ამინდი იქნება

20.04.2019 საქმე, რომლის ფასიც ‘ღმერთმა იცის’ [ფოტო/ვიდეო]

20.04.2019 ასპინძაში 'ასპინძის ბრძოლის' დღე აღნიშნეს

19.04.2019 მეშახტეების დასახლება მეშახტეების გარეშე [ფოტო/ვიდეო]

24.12.2013 ბორჯომში ახალ წელს ერთი დღით ადრე იზეიმებენ

27.11.2013 რეჟისორი ვახტანგ ბერიძე მესხეთის თეატრს მადლობას უხდის

25.10.2013 ახალციხეში ანსამბლ „სეუს“ კონცერტი მიმდინარეობს

24.10.2013 მესხეთის თეატრში "წვიმის გამყიდველს" წარმოადგენენ

08.03.2019 ქალები მძიმე ჩანთებით [Photo/Video]

07.03.2019 ფერადი სოფლის შავ–თეთრი სევდა [Photo-Video]

26.01.2019 მეწაღეები ახალციხიდან [Photo/Video]

12.06.2018 მთიდან მთაში წასვლამდე – რეპორტაჟი კიკიბოდან [Photos]

მსგავს თემაზე

Skკულინარია: ბატის ხინკალი [Video]
Skკულინარია: ბატის ფლავი [Video]
Skკულინარია: აპოხტის ხინკალი [Video]
Skკულინარია: მაკარლამა [Video]
Skკულინარია: ქადა  [Video]
Skკულინარია: თუთმაჯი [Video]
ჰალვა - ძველი, მესხური საახალწლო ტკბილეული  [Video]